Från mitt fönster

Små funderingar om världen innanför och utanför fönstret

Namn:
Plats: norrland, Sweden

46, gift, 2 barn, bostadsrätt, sommarstuga, fast arbete = Svensson

lördag, december 03, 2005

Lördagsläsning

Vi prenumerar på DN på helgerna så att man sitta riktigt länge och njuta av frukosten och lusläsa alla artiklar och reportage. Jag fastnade för följande i dagens DN:

Sport: (De har ryckt upp sig litegrann, tidigare var sporten otroligt fokuserad på bara Stockholms-lag, nu skriver de lite om övrig sport i Sverige också)

Bäst är krönikören Johan Esk som inser att han och frun inte bor på samma planet. Han förstår att hon tycker att han inte är riktigt klok som redan nu skriver och funderar om vilka lag som ska mötas i fotbolls VM, start juni 2006....Å det kan man ju förstå, men det är härligt med sån inlevelse, ska man skriva om sport ska man vara sportnörd.

Esk listar veckans George Best: "Mikael Persbrandt, bra att det inte längre är samma äckliga skönmålande när stora artister super ner sig" skriver han.

Precis. Visst, MP är en duktig skådespelare och verkar vara en sympatisk person när han är på det humöret men nu har han väl gått över gränsen (än en gång) "jag behöver hjälp" skriver Aftonbladet.

Det har han väl redan fått i och med att han går på antabus. Informationen om att det inte går att kombinera med alkohol har kanske inte gått fram? Filminspelning och Fröken Julie inställda, bara filmen kostar 500 000 spänn om DAN, hoppas det finns bra försäkringar.

Ekonomi: Skokedjan Wedins har problem, huvudägaren Peter Lindgren har styrt bolaget i strid med bolagets riktlinjer och har agerat över huvudet på Vd som anställdes tidigare i år för att få ordning i bolaget. En nyemission måste till för att få Wedins på fötter och PL kommer inte längre att vara huvudägare. Ett besparingsprogram har också beslutats och ca 25 pers måste gå från huvudkontoret.

Nu kommer det roliga: "risken finns att den negativa publicitet som PL bidragit till påverkat aktiemarknadens förtroende. Wedins har visat att man klarat en finansiell kris på ett bra sätt. Vi har sammanlagt 200 butiker i Sverige och Norge. PÅ LANDSBYGDEN tror jag inte att det är någon som vet vem Peter Lindgren är " säger Ole Oftedal, en av personerna i styrelsen.

Nä Ole, vi på landsbygden har ju fullt upp med att mjölka korna och mocka dynga, vi läser aldrig tidningar eller ser på tv. Inga aktier har vi heller. Skor kan vi iallafall köpa hos någon annan än Wedins hädanefter.

Bostad: Bor alla Stockholmare i lägenheter med vita väggar, vita soffor och vita kök med skivor i ek/valnöt? Bilderna på 4 lägenheter såg i stort sett identiska ut. Kan det vara "homestyling" som har varit i farten? Jag har fortfarande inte sett programmet i 5:an, däremot "från koja till slott" på tv3 som är rätt underhållande. Man kan ju ifrågasätta kvaliteten på det som görs eftersom de hinner göra flera rum på 48 timmar men oftast blir det snyggt. Bäst är Simon Davies, engelsman med lite crazy ideas who speaks wonderful "english" english.

Ledaren: Katastrofkommissionens rapport. Utrikesministern har inte för vana att lyssna på nyheter när hon inte arbetar utan förväntar sig att bli informerad. När hon på annandagen i fjol blir uppringd av en medarbetare så är hon inte ens så allmänintresserad att hon slår på nyheterna. Man blir mållös. Hejdå Laila.

Kultur: Sigrid Rausing,43 år och mångMILJARDÄR, barnbarn till grundaren av Tetra Pak. Familjen ligger ständigt på 10-i-topp listan över Storbrittaniens rikaste. Sigrid sålde sina andelar till sin farbror och startade en fond som varje år delar ut miljontals kronor till 80 olika välgörenhetsprojekt. Äger och driver ett förlag och ett bokförlag. Intressant artikel men varför måste det vara så pompöst språk i kulturbilagor?

--Möjligheten att gå in i företaget fanns, men det hade varit till en stor kostnad emotionellt. (känslomässigt) Dels var det ett vädigt maskulint (manligt) företag och meritokratiskt (Meritokrati är principen att meriterna skall styra tilldelningen av resurser, såsom tjänster och utbildningsplatser - detta slog jag upp, visst, jag har varit blondin) När familjeföretag gör generationshopp blir de ofta infekterade av ett slags psykologisk patologi--(Patologi är läran om sjukdomar och deras orsaker, utveckling och konsekvenser)

Jag ber om ursäkt för det lååååånga inlägget. Men det finns ju så myyyyycket att läsa. Detta om detta, en hel del intressant, en hel del mindre. Vissa artiklar tyckar man är enklare att förstå än andra. Det man inte gillar eller förstår kan man ju hoppa över. Å titta på bilderna i bostadsbilagan är alltid kul. Nästa vecka har kanske alla lägenheter bruna väggar och ekkök?